WST & WSTplus

Alternatieve, kostenefficiënte technologie

Het rechtstreeks aanbrengen van niet-uniforme kunststofafdichtingen gebeurt momenteel voornamelijk door middel van spuitgietprocessen. ‘Injection moulding’ of het spuitgieten van thermoplastics ( PVC, TPE, …) of RIM – Reaction Injection Moulding – met polyurethaan zijn de meest gebruikte processen.

Dankzij de gepatenteerde WST- en WSTplus-technologieën biedt Exypnos twee alternatieven om op een meer kostenefficiënte manier polyurethaanafdichtingen aan te brengen op de meest uiteenlopende producten en dit zowel voor grote oplages als kleine series.

WST technologie

WST is de basistechnologie. Bij deze techniek wordt het polyurethaanframe in een volledig open matrijs aan het product aangegoten. Het is een drukloos gietproces, waardoor gebruik kan worden gemaakt van een flexibele mal. Met deze flexibele mal of ‘Soft Tool’ wordt het mogelijk om ook producten met grotere vormtoleranties van een nauw aansluitende afdichting te voorzien.

Door een uitgekiende beweging van de doseerkop, en eventueel de matrijs, wordt het polyurethaan in de gewenste vormgeving aangebracht.

Vanwege de volledig open matrijs zijn de designmogelijkheden van de polyurethaanafdichting evenwel beperkt. Daartegenover staat een zeer beperkte matrijskost en een heel hoge flexibiliteit wat de productafmetingen betreft.

Het WST-patent is sinds 2009 in het bezit van BASF, waarbij geïnteresseerden genieten van een gratis licentie wanneer ze gebruikmaken van het BASF PUR-materiaal.

WSTplus technologie

Om tegemoet te komen aan de vraag naar meer designmogelijkheden met WST, heeft Exypnos de bestaande technologie verder ontwikkeld tot WSTplus.

Door middel van een bijkomend flexibel profiel, het ‘WSTplus Profile’, wordt bij deze techniek gewerkt met een semi-gesloten caviteit. Deze wordt tijdelijk geopend door middel van de spuitnozzle en sluit terug, nadat het polyurethaan is aangebracht.

Daardoor kunnen – ook aan de achterzijde – nauwere maattoleranties aangehouden worden en extra functionaliteiten, zoals opstaande ribben en afstandshouders, onmiddellijk in polyurethaan worden gegoten.

Het ‘WSTplus Profile’ wordt in positie gebracht en gehouden door de bovenste matrijshelft, die indien gewenst ook allerhande integraties met een zeer grote nauwkeurigheid kan positioneren.

Daarmee is de WSTplus-technologie uitermate geschikt om tijdens hetzelfde proces zowel een framing van het product als een verlijming van diverse componenten op dit product te verzorgen met één en hetzelfde polyurethaanmateriaal.

Component Bonding Technology

Exypnos presenteert zijn gepatenteerde Component Bonding Technology, een innovatieve methode om componenten met substraten te verbinden.

Deze technologie positioneert en dicht de component af, op een manier dat wanneer het reagerende polyurethaanmengsel door de daarvoor voorziene openingen in de component gegoten wordt, men een vorm bekomt die de component verankert aan het substraat.

De Component Bonding Technology maakt oppervlaktebehandelingen overbodig en resulteert in een ongelimiteerde materiaalkeuze met betrekking tot adhesie. Drukloos gieten vergemakkelijkt het precies positioneren van de componenten, terwijl men dankzij snel reagerende polyurethaan een korte droogtijd bekomt.

Slimme polyurethaantoepassingen

Ontdek welke oplossingen we bieden in uw sector.